Dream 12!

I söndags var det äntligen dags för mig och Toshi att styra kosan mot Osaka och Osaka Jo Hall för att se Dream 12! Det var jättehäftigt, verkligen! Det är alltså en av de större ( men inte största) MMA (mix martial arts) tävligarna i Japan, med tävlande från hela världen. Deltagarna är alla kända inom sin genre, wrestling, karate, kick boxing, thai boxing osv. I Dream tävlar alla deltagare i olika genrer mot varandra, och nästan allt är tillåtet. Så t ex så kan en kick boxare fightas mot en karate utövare. Väldigt intressant.
Sen var det väldigt maffiga presentationer av deltagarna, där de entrade ringen med en egenhändigt vald låt spelandes, massa olika ljuseffekter, deras namn på stora bildskärmar och en väldigt imponerande röst som ropade ut deras namn. Helheten var bara jättebra, helt enkelt.

Här ser ni själva Osaka Jo Hall. Vi väntade utanför på insläppet i närmare 40 minuter. Suck...I väntans tider... kan man alltid ta en bild :D


Äntligen inne :) Njuter av den maffiga presentationen av samtliga fighters :)Ungefär så här såg det ut inne i arenan :)
Jag hade 2 favoriter. Här är en: Kikuno. Japan från Kagoshima ( samma distrikt som Toshi kommer från) som utövar Karate. Speciellt för honom är hans sparkar, där han använder tårna för att sparka i magen. Tydligen bryter han inga ben (revbenen) utan sparkar motståndaren så pass att magens inälvor (?) spricker. Nåt iallfall går sönder inombords, vilket gör det ytterst svårt för motståndaren ett fortsätta fighten.


En rolig liten kommentar till den här bilden är att när Toshi skulle översätta det de sa på japanska på Kikunos presentation sa han istället för "toes" (tår)- " foot fingers". Oslagbart. Men det är ju givetvis han trodde att det var den korrekta engelskan, för på japanska säger man nämligen så. Ashi yubi (alltså, fot finger). Men över lag är ju japanernas engelska bara att applodera för, stående ovasioner! Jag har inte bara 1 gång ramlat över föremål med vad som först tänktes skulle vara fina och tankevärda texter på engelska, men som i själva verket är nästan helt oförståeliga pga av den bristande grammatiken.

Favvo nr 2. Alista Overeem. Jag gillar honom mest för hans namn, Overeem. Overhem. Overeem. Overhem. Overeem. Liksom? :) Men killen är en stor koloss, som fightades mot en ännu större koloss, men trots detta kolosala faktum så hoppar han upp på sin koloss-motståndare och nitar honom snart efter det. Vad tog det? Typ 30 sekunder? Den fighten var snabbt över. Imponerande. Go Alista Over(h)eem!

 

Idag är det fredag och en tung vecka av ruskig förklylning, till gränsen på feber är äntligen över. Det började i söndags när vi var på Dream 12. Jag började känna mig som då man har frossa, fast mest bara jättekall och öm i kroppen ( förutom den sjukt starka träningsvärken jag hade), men ingen feber. Måndag morgon var det bara att tvinga iväg sig på skolan, eftersom jag hade kanjiprov och faktiskt inte var sjuk på rikigt, jag hade ju ingen feber. Men saaatan vad jag förbannade att jag inte hade den jävla febern, för det kändes precis som att jag var just så sjuk, bara det att man inte kunde se det på en termometer.
Tisdag var i princip samma skit, men jag hade prov då också i grammatik, så det var ju bara att bita ihop och fara. Sen hade man ju inte haft tid att vila upp sig hemma efter skolan så mycket som man önskade, eftersom man hade prov att plugga till och läxor att göra...
Onsdag mådde jag äntligen lite bättre, och då var det ju verkligen inte okej att stanna hemma, jag var ju på bättringsvägen. Dock började halsen kärva.
Torsdag hade jag utvecklat en fullfjädrad slemhosta. Gulligt.
Fredag, idag, har jag hostat mig igenom skolan, men samtidigt har jag ätit hostmedicin sen i torsdags då hostan började, så jag blir lite bättre hela tiden.


Idag har jag efter skolan varit med Akiko nere i stan och små shoppat lite. Haft en jätte bra dag :) Sen for vi och handlade lite matvaror för att sedan fara hem till mig tillsammans med Saijori och Enya och laga mat tillsammans. Jag har verkligen haft en jätte härlig, bra kväll, utan plugg och utan stress :)
Jag i mitten, Enya till höger och Akiko i gult närmast mig. Till vänster, stående ser ni Saijori :) Härliga tjejer hela bunten. Enya är kines uppväxt i kanada, pratar alltså flytande engelska och kinesiska samt bra japanska.  Akiko är från Malasiya och heter egentligen även Diana. Hon pratar 4 eller 5 språk ( är lite osäker på vilka, och alla är inte flytande) men iallafall Engelska, kinesiska (typ kantonese och mandarin kanske) och bra Japanska. Saijori är från Taiwan och pratar kinesiska och rätt bra Japanska. Jag och Saijori kan bara prata Japanska med varandra eftersom hon inte kan prata engelska. Supersöt tjej och jag längtar efter att få lära känna henne mer i takt med att vi båda kan prata mer japanska. Kvällen till ära ( och för att Sai inte pratar engelska) pratade vi bara Japanska. Mycket,mycket roligt och mycket bra övning!! :)Veckans kulturella skillnad Sverige vs. Japan

Det här är kanske inte en riktig kulturskillnad, det har mer med min skola att göra. Men på vår skola går vi ju givetvis med alla möjliga människor från alla möjliga olika länder. Men givetvis är Asiaterna en majoritet. Vad jag gillar mest med min skola är att träffa så många människor från olika länder, inte bara japaner. Men grejjen med Asiaterna är att nästan alla är väldigt bra på Kanjis. De kanske inte är hejjare på att prata eller på grammatiken, där är vi båda nybörjare. Men Kanjis... Även den asiat som är sämst på kanjis är fortfarande skitduktig i jämförelse med europeer ( mig), men vi hamnar i samma klass. Men det går inte riktigt lika bra att behandla oss likadant, eftersom att vår nivå i kanjis är lika med noll, vi har aldrig sett kanjis, knappt hört om dem. Vi har aldrig behövt skriva dem, läsa dem, förstå dem. Därför måste vi gå från 0/100 på kort tid.T ex har vi i nuvarande klass runt 60 nya kanjis varje vecka, och prov varje måndag. Vi har 15 minuter på oss att skriva dessa 60 kanjis. Alla. Än är det bara jag, Robert och en tjej från Italien i min klass som är västerlänningar och icke- asiater. Tjejen från Italien har pluggat japanska länge och är rätt duktig så för henne verkar det inte vara några problem, men jag och Robert har fortfarande svårt att hinna skriva alla kanjis på den utsatta tiden. Men vi blir snabbare och snabbare, så nästa måndag kanske jag klarar att skriva alla 60 kanjis på 15 minuter. Det här gäller ju givetvis inte alla studenter, endel som kommer och börjar från noll fixar kanjisarna och allt bättre än vad jag och endel av mina vänner gör, så vi (jag) är väl kanske bara helt enkelt en för långsamt lärande student.
Men om de hade haft en lugnare kanjiklass för västerlänningarna hade jag kanske varit tacksam. Men jag vet inte, samtidigt så är det ju mycket att lära sig och inte så mycket tid att göra det på. Så självklart är det hårt. Men jag är inte säker på att blanda dem med erfarenhet från kanjis med totala nybörjare är så optimalt alla gånger. Men kanske har jag fel...

Nej nu ska jag äntligen sova, som jag längtar. Ha det gott alla! ZZzzzzzzzzzz....

 

 


Upp på Apberget!

Nu är det nästan en vecka sen jag skrev, jag ber om ursäkt för det. Skolan har dragit igång och då räcker tiden sällan till för just så mycket annat än skola,plugga,äta och sova. Inte så spännande men tyvärr nödvändigt för att göra framsteg. På måndag väntar dessutom 2 prov, ett kanji och ett om japans geografi. Sen på tisdag har vi grammatik och vokabulär prov. Tror jag satsar på att fixa kanjisen i första hand, i andra kommer grammatiken. Sen gör jag ju givetvis mitt bästa på geografiprovet, men det känns som att jag måste rangordna vad jag vill göra bäst ifrån mig på.

Iallafall, i går fredag, så hann vi med att roa oss lite :) Trots att vi båda två tyvärr just nu är lite halvsjuka sådär, förkylda för att vara närmare bestämd.
Nåh, vi for iväg till Arashiyama och Ap parken! Det heter så, ap park, men är närmare bestämt ett ap berg som vi gick upp på mot en avgift på 50 kr. Det var fantastiskt! Vacker omgivning, vacker utsikt, härligt väder och massa söta Apor :) Se min lilla bildserie så förstår ni :) ( ni kan även gå in på www.resdagboken.se sök på Aika_ där kan ni se fler bilder som jag ska ladda upp senare)Jag och Toshi har just anlänt till Apberget, och speciellt jag är väldigt förväntansfull över att få se alla apor.Man måste ju bara älska de japanska skyltarna :) Även när det gäller förbud så har de ofta små söta figurer tecknade eller liknande. Till och med trafik koner är ibland formade som små björnar ( tror det var björnar jag såg... formade som något gulligt djur iallfall).Nu har vi nått upp till toppen där massa ( de allra flesta) aporna håller till. Dessutom kunde vi beskåda en fantastisk utsikt över Kyoto stad. Jag kan bara säga att jag var fullkommligt överlycklig över att få vara där, se alla aporna och den fantastiska utsikten, med min underbara, fantastiska pojkvän :)

Jag såg kärleksfulla apor.......deppade apor...... och apor dresserade att posera på bild :) Igen- Kolla utsikten :)Inte bara jag älskar Toshi. Den här lilla ap bebisen fattade också tycke om honom....... men även för mig! :) Dock var jag lite skrajj att han skulle bita mig eller något, vilket han givetvis inte gjorde.Hihi söt va? Men samtidigt lite skrämmande eller hur? Efter ett tag kom mamma apa och greppade sin lilla bebis, och direkt efter det kom en av ap skötarna för att be om ursäkt för lillen. Det här är den enda apa som är så människo kär. Ännu är det inget problem, men när den blir äldre kan det komma att bli ett, sa skötaren. Jag var iallafall väldigt glad att jag och Toshi fick vara med om att träffa den lilla krabaten, att faktiskt haft en apa klättrande på mig. Så mjuk och så liten. Jag är väldigt väldigt glad :)

Som sagt, jag kommer ladda upp fler bilder på resdagboken, så ni kan se fler bilder där om ni vill :)

Sen har jag gjort ett sko inköp dessutom, eftersom vintern nalkas och jag enbart har sommarskor. Här är de:

 

De har två funktioner. Antingen med skaftet uppfällt såhär, eller...
... nedfällt såhär. Riktigt snyggt vilket som tycker jag, och många andra i min skola. Jag fick massa komplimanger för mina nya skor :) De är snygga, sköna att gå i och dessutom varma. Som ni ser är de fodrade och allt :)

Det får vara allt för idag. Förutom att jag bokade flyget från Stockholm till Luleå åt oss idag :) Vi anländer på Arlanda omkring kl.15.55 och vårt flyg till Luleå avgår kl.21.20. Det går oss bra med tid att hinna in till Stockholm så jag kan visa Toshi gamla stan :) Jag längtar så mycket! Det ska bli så underbart kul att visa honom Sverige och presentera honom för min familj och mina vänner :)

Nu ska jag fara iväg på gymmet och träna lite, sen ska jag fortsätta att plugga. Imorgon ska jag och Toshi till Osaka och se Dream 12, en av de största mix martial art tävlingarna i Japan. Vet inte mycket om det, men att titta är väldigt roligt. Jag avlägger en rapport senare om det hela :)

 


Slow sunday

Igår köpte jag kaffe från en jättefin liten kaffe butik nära där vi bor. Lukten när man steg in i butiken var underbar! Färskt kaffe luktar verkligen ljuvligt :) De hade två hyllor fulla i olika kaffebönor från Afrika, Brasilien och världens alla länder :) Expediten frågade vad jag gillade för typ av kaffe och berätta ingående om de olika kaffesorterna. När jag valt vad jag ville ha malde han det i butiken och hällde ner det färdiga kaffepulvret i små söta men enkla påsar.
Dessutom sålde de olika kaffebryggare, både enkla versioner och mer exklusiva. Och de sålde även kaffemalar ( tror det heter så?), för ungefär 150 - 200 kr. De var jättesöta i gammal design - som jag vill ha en! Rätt små, men de behöver ju inte vara så stora om man bara ska brygga för en kanna i taget. Att mala sitt eget, exklusiva kaffe känns rätt nice :) Vi får väl se om jag kanske får en sån av Toshi i julklapp ;) Det var just min älskade pojkvän som tog med mig till den här underbara kaffebutiken och som indikerade att kaffemalen kanske dyker upp som en julklapp :P Han är så underbar, min pojkvän. Han dricker inte ens kaffe själv ( bara på jobbet) men tog ändå med mig på den här speciella kaffebutiken för att köpa finare, bättre kaffe, bara för att han vet att jag skulle gilla det. Jag hade inte ens sagt något om att jag ville köpa kaffe från en särskild kaffebutik, utan var i full färd att köpa billigkaffe då han tyckte att vi skulle fara till kaffebutiken istället. Det är just sån han är, min underbara Toshi :)

Här ser ni kaffet jag köpte:För mig blev det två olika sorter. Jag minns inte namnet och jag kan inte läsa katakanan ( den syns knappt på påsen och att försöka gissa otydlig katakana är jättesvårt då den ibland är omöjlig att läsa då den syns tydligt. Med katakana skriver japanerna engelska ord i japansk tappning, vilket gör att stavningen ofta är hysteriskt konstig. Du förstår ibland inte alls vad som står, rena grekiskan, trots att det är ett enkelt engelskt ord.) Jag köpte iallfall 100 gram av ett milt, fruktigt kaffe och 100 gram av en lite sträv, chokladig kaffe. Hela kalaset gick på ungefär 100 kr, så det är inte billigt! Men nån gång är det värt det :) Det är en sån underbart ljuvlig lukt från det här kaffet! Mamma och Anna: vill ni jag ska köpa med mig lite kaffe åt er då jag och Toshi kommer hem? :)

Nyhet:

Jag och Toshi packar våra resväskor och kommer hem till Sverige, Piteå den 9 Mars 2010! Vi bokade våra flygbiljetter i förrgår. Som vi längtar!


Igår var det en tidig Halloween fest på El Coyote nere vid centrala Kyoto, Sanjo. Jag och Toshi klädde inte ut oss, men endel kompisar hade kvällen till ära gjort det:

Hanyu i sin polis outfit. Saaatan vad hon var snygg, måste jag säga. Hon är så himla söt, den tjejen. Här är vi tillsammans, ser ut ungefär som den goda ängeln och den onda ängeln, i våra vita och svarta kläder :) Stackars Hanyu, hennes pojkvän från Australien var inte tillåten att komma in i Japan igen efter deras gemensamma semester i sydamerika. Du kan som regel komma in i japan på ditt turistvisum och vistas här i 3 månader innan du måste lämna landet. Du kan då bara fara ut över en helg, t ex till Kina eller Korea för att sedan komma tillbaka till Japan och få ytterligare 3 månader på turistvisum. Men det här funkar kanske 2, topp 3 gånger, sedan kan den japanska myndigheten neka dig inträde till landet. Så man måste vara försiktig... Ben ( Hanyus pojkvän) hade redan gjort just detta ett antal gånger, varav han nu inte får komma in i Japan igen på ett bra tag. Ush, jag lider med henne!


Här är Noriko och Ruiko som vann utklädnings tävlingen i sina skoluniforms outfits.
Och jag och Toshi i våra outfits som- Oss själva! :)

 

Jag och Toshi for tillsammans och tränade på gymmet igår vilket var hur kul som helst. Och jätte bra träning att träna ihop dessutom :) Jag har en aning träninsvärk idag, kan jag bara meddela. Men idag blir det ingen träning på gymmet, alldeles för slö och har för mycket träningsvärk för det. Istället blir det att:

---> plugga för kanji provet imorgon och göra läxan för imorgon

---> städa lägenheten

---> se Ally Mcbeal ( som jag alltid gör då Toshi jobbar)

---> KANSKE fara och kika efter ett par nya byxor, en ny tröja och ett par nya skor.

---> KANSKE fara till Midori denki för att köpa ny webb kamera och mick för skype, men jag e lurig på att jag behöver Toshis hjälp att hitta något bra sådant, eftersom jag ännu har svårt att läsa japanska instruktioner.

---> Ta ett underbart bad :)Ett paket kom lastat!

Yes! I Tisdags kom ett paket lastat, äääända från Sverige, full med godsaker och bra prylar. Det var som lilla julafton :) Och nerpackat fanns föroutom ny hårfärg, två förpackningar treo, renkorv och torkat renkött och min vinterjacka även ett paket till Toshi ( som fyllde år den 1 oktober). Det var jättekul att se honom öppna det, han blev så glad :)


Såhär såg det ut när jag och Toshi rivit upp paketet och allt dess innehåll.
 


Toshi hittade sitt paket :)


Han var väldigt försiktig när han öppnade det :)


Nöjd Toshi visar upp sina presenter :) Han älskar Polly ( han fick smaka då jag fick senaste paketet från mamma, pappa, Linda och Anna), gillar Ahlgrens bilar, polkagrisarna tyckte han också om och Älgen tyckte han var cool :)
Med i paketet fanns även ett brev till Toshi. Jättegulligt, men jag funderar i mitt stilla sinne om det är ett maskerat hotbrev alá : "Om du gör vår syster ledsen kommer det här hända dig! Be aware...". Hihi, nä jag skämtar bara! :)Iallafall, tack mamma,pappa,Linda och Anna sååå mycket för paketet! :)
Veckans kulturella skillnad, Japan vs. Sverige:

Hösten har kommit hit till Japan, och som jag trivs! Äntligen börjar det bli lite svalare här, till och med så att man fryser ibland. Men när solen lyser så kommer den ljumma värmen tillbaka, men bara tillräckligt för att inte frysa men inte svettas. Me like mucho!

Grejjen är den att när jag cyklar hem från skolan på dagarna och solen lyser så där härligt värmande trots den lite kyliga luften tänker jag direkt på den svenska, härliga våren. Ibland är det till och med så att jag blir rent förvirrad och glömmer bort att det är höst och snart blir vinter.

Det för mig in på nästa skillad mot hur det är i Sverige. I och med att Japan är ett väldigt varmt land så är husen hemskt mycket oisolerade. Vilket gör att när det blir lite kallt utomhus blir det faktiskt kallare inomhus, iallafall så känns det så. Jag och Toshi har just köpt två nya, varma, härliga täcken eftersom vi inte kunde sova ordentligt på grund av kylan.Nästa inköp blir nog varma, fluffiga tofflor att ha för inomhus bruk då det blir ganska golvkallt. Och till motsatts till sommarens ihärdiga användande av vår aircondition i svalkande syfte, kommer den nu användas flitigt i värmande syfte. Vårt bad kommer också att bli flitigt använt. Husen i Sverige är ju väldigt bra isolerade vilket gör att det är varmt inomhus. Visst används tjocka täcken, tofflor och element i Sverige också, men jag lovar, det är en brutal skillnad utan isolering.


Flashbacks

Igår for jag Toshi och år Yakiniku ( igen!! ). Och som vi åt, fy fan vad jag var mätt efteråt. Jag riktigt rullade hem igen... men gott som fan var det verkligen, det är det alltid. Jag tog ingen bild på vår middag igår, men jag har ett antal bilder från tidigare vistelser på olika Yakiniku Restauranger:Det här är en bild från en redan påbörjad middag på den bästa och finaste restaurang jag någonsin varit på! En av Yakiniku Hiros restauranger, Kyotos yakiniku kung. Också min absolut första Yakiniku och kvällen samt platsen där jag och Toshi blev ett par. Än så länge den mest fantastiska kvällen i mitt liv.En något billigare Yakiniku Tabehodai ( ät så mycket du vill) vid Saiin nära Toshis gamla lägenhet några veckor senare. Otroligt gott, om än inte alls i samma klass som Yakiniku Hiros restauranger.Min födelsedag! Toshi tog först med mig och köpte ett halsband som jag själv fick välja ut, vilket jag ville :) Sen tog han med mig på en av Kyotos finare Yakiniku restauranger, så klart en av Hiros alltså. Fantastisk kväll och självfallet fantastiskt gott!Sist men inte minst, Sanjos Hiro Yakiniku! Här kunde vi äta utomhus under bar himmel vid sidan av Kamogawa. Amazing! Jag, Toshi, hans kompis Kouske och min kompis Akiko for tillsammans och spenderade en mycket väl spenderad kväll tillsammans :) Kostade ungefär 500 kr per person men det var värt varenda krona! En av de billigare restaurangerna av Yakiniku Hiro, men ack så underbart god! ( Då kan ni ju gissa hur dyr Yakiniku Hiro nr 1 var med tanke på att det är den mest exklusiva och dyraste av alla hans restauranger och dessutom är belägen i det vackra och gamla Gion, höjdar kvarteret).

Ännu är det en Yakiniku Hiro restaurang som vi inte provat, så den står nog som nästa på tur! Men som sagt så är alla Hiros restauranger väldigt dyra, så ibland går vi på billigare yakiniku tabehodai restauranger istället :)Idag var sista dagen av lovet och Toshis jobb dag. Så den spenderade jag som följande:


Jag har tvättat, hängt upp och vikt tvätt.

Jag har handlat.

Jag har tränat och pluggat medans jag tränade.

Jag har sett Ally Mcbeal.

Jag har städat.

Jag har pluggat kanjis.

Jag har lurvat runt på internet.

Jag ska nu snart sova.

Jag måste bara lägga upp två bilder som min lillasyster ritade av oss 3 systrar innan jag for hit. Dom är helt otoligt roliga tycker jag, speciellt då de fångar delar av våra personliga drag. Det är rena skämtbilder, vill jag tillägga, där dessa personliga drag är grymt överdrivna:Den första bilden ser ni Linda till vänster som har den där storasyster blicken som vakar över sina små, lätt förvirrade systrar. Som en herde ( är det rätt stavat ens???) som vakar över sina får. Anna har ritat sig själv i mitten som den galna av oss, här också lite lätt efterblivna vilket är en egenskap hon inte alls besitter. Mig till vänster har hon ritat som nån ytlig bimbo som tror hon är så vacker ( vilket givetvis är helt fel men hon har helt enkelt inte vett nog att inse annat). Har antagligen 1 hjärncell som tagit semester. Hon har även varit finurlig nog att rita dit min sneda framtand som jag har lite komplex över samt dubbelhakan som på en av våra Stockholmsbilder bara var rent brutal. It kick's ass!Här har hon ritat oss i en vardagssituation. Vi brukar alltid säga att Linda ( vänster ) har " Helena blicken". Helena är min faster och om hon blir arg så får hon en blick som får vem som helst att vika sig av respekt ( och en gnutta rädsla också...). Min kära syster har den också, men jag saknar den totalt. Jag och Linda har ibland en tendens att vara oense om saker, och jag är världens sämsta människa på att argumentera ( och bråka). Det slutar alltid med en Annika i tårar, trots att jag gjort mitt yttersta att inte gråta. Den här bilden skildrar alltså just mig och Linda i den situationen, där jag gör mitt bästa att inte brista i gråt och med stackars Anna i mitten :) Fantastiskt kul tycker jag :P

 


魔女アニ (まじょアニ= häxan Anni)

För någon dag sen ritade min kära pojkvän en bild åt mig på vår "blackboard" som hänger på vår kylskåpsdörr. Haha, måste säga att jag tycker om den:I bakgrunden ser ni en brandbil ( しょうぼうしゃ) och då alltså Toshi som är brandman till yrket ( しょうぼうし) i full färd att släcka elden ( 火事 かじ ). Till vänster ser ni mig, viftandes med händerna i vild panik. Tycker dock jag ser ut som en häxa med min över dimensionerade näsa...魔女 まじょ アニ, ( häxan Anni på Japanska), det ni!

I onsdags for vi tillsammans till Loft på Shijo doori ( kan jämställas med ett gigantiskt Åhléns ) och gjorde ett gemensamt inköp:

水上日一緒に四条のロフトで買い物にした。Hårspray. I sverige är det lite ovanligt men kanhända inte sällsynt att pojkvän och flickvän delar hårspray. Jag har tidigare nämt på resedagboken att de Japanska killarna är väldigt medvetna om deras hår och därför nästan alltid grymt snygga i håret. Ofta är de nästan mer fixade än tjejerna vilket är ganska lustigt. De har diverse olika frisyrer och färger och allt möjligt ( det är dock inte fallet i Toshis fall, han har en mer vardaglig frisyr men är ändå alltid sjukt snygg i håret). I sverige läggs inte mycket vikt vid kaluffsen, givetvis lite, men här i Japan är det ibland insane. Vårt gemensamma inköp var alltså ett riktigt bra hårspray :)

I Fredags hade vi en smygstart på nya kursen. Vi fick veta vilken klass vi hamnat i och fick våra nya böcker. Dessutom gjorde vi små inplaceringstest för skrivande, lyssnande och grammatik. Jag har ändå en bra känsla inför den här kursen. Dock kommer lärarna använda sååå mycket mer kanjis ( 漢字 かんじ kanji ) och vi ska plugga alla kanjis själva hemma ( alltså ingen Kanji lektion den här gången). Men som sagt, det känns ändå bra än så länge ;)

Här är mina nya skolböcker. Se längst fram " Super Kanji 1000, the effective way". Hehe... bara ta på sig hårdhandskarna och nöta kanji! Önskar bara jag hade någon stark sida, men jag är tyvärr lika svag på grammatik, lyssna och läsa.


Veckans Kulturella skillnad Sverige VS Japan:
  

Här i Japan är tatueringar tabu och inte accepterat. Som Gaijin 外人( utlänning) kommer du generellt sett undan med tatueringar och givetvis har endel yngre japaner 日本人 också tatueringar, om än något gömda. Och givetvis, har ju Yakusa ( japanska maffian ) massor av dem. Enligt min lärare är ett kännetecken för Yakusa medlemmar är att dom förutom att ha tatueringar ochså saknar en hands lillfingertopp, då denna kapas av som invigningsritual, typ. Okej, det var ett sidospår...
Iallafall, jag har två gånger blivit tillsagd om min tatuering, vilket varje gång är väldigt jobbigt. Första gången var när jag tillsammans med min värdfamilj for till ett Japanskt Sento ( japanskt inomhus bad ) för att bada. Jag hade innan vi for frågat min värdfamilj om de trodde att det var okej för mig att bada trots att jag hade tatuering, vilket de trodde skulle vara okej. Men väl i badet kommer en ur personalen fram till mig och visar mig en skylt där det stod att kroppsmålning och tatueringar INTE var tillåtna och bad mig vänligt lämna badet. Det kändes inte bra.
Andra gången var igår när jag var på mitt och Toshis gym ( Golds Gym) och tränade. Då kommer en ur personalen fram till mig och ber mig täcka över min tatuering. Jag hade ett linne på mig och inget att ta på mig över det, så jag var tvungen att låna tejp för att helt enkelt tejpa över min tatuering. Det kändes inte bra alls. Det här gymmet är en amerikansk franchise och det är väldigt mycket Gaijins 外人 som tränar där. Men ändå är det tydligen inte tillåtet med tatuerigar. Eller du kan ha dem, men du får inte visa dem.


I Sverige är det inte några problem med tatueringar förutom att det i vissa yrken kan vara opassande att ha dem. Men ingen ber dig lämna ett bad pga av den eller täcka över den i gymmet. 

Givetvis accepterar jag ju denna kulturella skillnad, för jag är ju inte i Sverige och jag anser att man ska ta seden dit man kommer. Så absolut kommer jag nu att dölja min tatuering och jag får helt enkelt acceptera det faktum att jag inte kan bada i Japanska sentos (inomhus bad). Det är så det är. Vad jag tycker är mest tråkigt är det faktum att jag nu börjar ångra min tatuering, något jag aldrig gjorde i Sverige. Men den är där och jag tänker inte ångra den helt, om än lite....

 


Kanske inte så spännande men...

Jag steg upp imorse till den här röran:Och när jag städat såg det ut så här:Lite bättre va?Idag har jag dessutom:

----> Tränat

----> Pluggat medans jag tränade

----> Sett Ally Mcbeal

----> Klurat på den här bloggen

Inte en så aktiv dag, men lite nytta har jag fått gjort iallafall :)

Veckans kulturella skillnader, Japan vs. Sverige:

I fredags skulle jag teckna medlemskap på Golds Gym pga mina besvär i nacke och axlar. Som tur var hade jag Toshi till hjälp, vilket behövdes. Så fort du ska köpa något som är större än dagligvaror, alltså t ex mobiltelefon, lägenhet (såklart men...) eller teckna medlemskap på ett gym så är det massor med pappersarbete och regler och jobb,jobb,jobb. Det är tidskrävande och påfrestande på tålamodet. Så alltså, i Fredags for vi till Golds Gym och började teckna medlemskapet då de behövde namnet på min bank i Japan. Vilket jag inte hade. Eftersom det var helg så var det bara vänta till på måndag innan vi kunde fara till banken och göra ett konto åt mig. Jag har ännu inte riktigt förstått varför jag var tvungen att ha en japansk bank då jag betalade medlemskapet i kontanter. Men men... det är Japan. Så på måndag när vi skaffat mig ett bankkonto for vi tillbaka till Golds Gym och började om. Vilket pappers arbete! Det var verkligen hur mycket som helst att fylla i, inte enkelt. Tog säkert runt 30 minuter bara själva proceduren.

I Sverige går man till Gymmet, slänger upp pengarna på disken och säger: "Jag vill bli medlem". Klart på nån minut, topp. Iallafall i Piteå.


RSS 2.0