Bye bye 2012! お疲れ様でした!

Och så har ytterligare ett år sprungit förbi. Till skillnad mot fjolårets katastrof - år har 2012 bjudit på lycka och glädje :) Så det är med ett tacksamt och varmt hjärta som jag bugar och bockar för det forna 2012 och välkomnar det nya 2013 med öppna och förväntansfulla armar.

Så vad för fantastiska saker hände under 2012? Jo det ska jag berätta för er! I slutet av 2011 tog eländet en sväng och stickan visade blått, vilket innebar att Alex gjort sig hemmastadd i min mage :) Vi packade resväskorna och begav oss hem till Sverige för att inviga det nya året 2012 med vårt nyårs bröllop.
Sedan tog vi tillfället i akt att packa ihop livet i Osaka för att återvända "hem" till Kyoto, eftersom vi nu väntade en liten bebis och inte ville uppfostra vårt barn i Osaka. Det är ju svårt att lämna ett jobb som man trivs med utan anledning, så med graviditeten kom också anledningen. Den här gången beslutade vi oss för att prova att bo i ett billigare, och betydligt äldre hus, än vi tidigare gjort. Ett beslut jag först var väldigt osäker till. Men tack och lov att vi gjorde det! Det här huset är välsignat med lycka! Sedan vi flyttat hit har allt blivit till det bästa :)
Den 30 Juni kom vårt lilla charmtroll till oss efter en något problematiskt förlossning, men som slutade lyckligt :) Sedan fick vi pga denna problematiska förlossning ut 28 000 kr på försäkringen, så det var ju inte illa ;)
Toshis pappa har också flyttat hit till Kyoto för att hjälpa oss med fjunet, vilket är tacksamt.
Och igår fyllde Alex 6 månader och vi ser fram emot ett 2013 fyllt med utflykter till parken, zoo, akvarium och gud vete vad med vårt lilla hjärta!
Så ja, tack 2012 och ha en härlig, evig solsemester på Bermudas! Och välkommen in i värmen 2013!


God Jul och ett Gott Nytt År!

I förrgår var det alltså Julafton. Och vilken succe det blev! Jag har knogat på och lagat julmiddagen själv under ett par dagar och verkligen lagt ner min själ i projekt "Svensk Jul". Och igår var det alltså dagen D. Gästerna kom, maten dukades fram och det kändes verkligen som Jul. Inte en äkta svensk jul, men så pass nära inpå man kan komma. Alla tyckte om maten, speciellt Mimosa salladen. Sedan dukades det fram Glögg, lussebullar och pepparkakor. Glöggen gjorde ocksa dunder succe! Efter glöggen var det dags för presentleken "Vit elefant" som var jätte rolig. Dock vaknade fjunet och skrek efter mat precis då, så jag missade typ hela leken. Men den minut jag deltog var himla kul iallafall :)
 
Innan gästerna kom så hade familjen Ohno present öppning framför granen. 80% av paketen var såklart åt Alex :) Han fick jättemånga fina klappar! Tack moster, mormor och farfar :)
 
Jag knäppte inte allt för många bilder med min kamera eftersom vår privata kamera man Kouske kom, men här bjuder jag iallafall på några av de få kort jag faktiskt tog:
 
 
 
 
 

Stackars snigel akta dig, annars tar jag dig....

Alex har nu börjat att sträcka sig efter leksaker. Iallafall efter de som hänger och dinglar ner från babysittern :
 
 
 
Han blir sa gulligt arg när han inte når eller får tag på leksakerna, och sa nöjd när han efter en tids kämpande lyckas få ett grepp ( läs strypgrepp)  om den stackars snigeln eller nyckelpigan.
 
 
 
 
 

Tack och lov att Ikea finns!

Nu  är det inte länge kvar tills Jul!! Och lite mer jul har vi i vårt hus efter ett besök på Ikea...
 
 
Jag läntar massor till jul, men visst känns det trist att inte kunna fira den med familjen hemma i Sverige. Men kul känns det ju dock att få ha min första EGNA jul som en familj här i Japan. Lite mer jobb med julbordet blir det ju dock än hemma i Sverige, då jag måste laga typ allting själv för hand. Finns ju inte att köpa typ mimosa sallad här ;) Potatissallad finns, men i mini mini förpackningar till hutlösa priser, så nej tack, jag lagar nog hellre själv. Dock trodde jag nästan att jag skulle vara tvungen att slakta grisen själv för att få mig en julskinka till jul, men tack och lov for Ikea! De säljer både julskinka och julmust, så julskinkan ligger nu i min frys och julmusten huserar nu i min kyl, så då var julen räddad! :)
 
Jag har även hunnit provsmaka min egen handgjorda glögg också :) Den blev väldigt god, men jag föredrar nog ändå den alkoholfria versionen.
 
 

Dyrt

I många hushåll i Japan har man förutom el även gas för uppvärmning av vatten och för användande av spis (gasol spis) och annan elektriskt utrustning. I många nyare hus har man något som kallas för "all denka", vilket betyder all electricity. Men i nästan alla äldre hus, som vårat, har man alltså både elektricitet och gas.
 
Och igår fick vi vår gasräkning. En månads gas förbrukning för den ringa summan av 1 800 kr ( !! ) . OH. MY. GOD.
Lite för mycket användande av vår gasdrivna värme fläkt? Oh yes. Jag har bara en fråga : Varför måste Japan vara så in i H-vete kallt på vintern???? Det är ju helt galet att en inbiten Norrlänning som lätt kirrar - 30 grader inte står ut med Japans fjantiga vinter?!? Det är kallt ute och det är kallt inne. En kyla som liksom letar sig in i märgen och bosätter sig där. Sätter upp gardiner. Gör det hemtrevligt. Vägrar att lämna en fram tills dess att sommaren kommer med sin obarmhärtliga hetta. Och då är det varmt ute. Och ännu varmare inne. Då går det inte att existera utan en aircon. Och då slår el räkningen i taket. Hehe, pest eller kolera?
 
Dessutom fick vi en gullig vatten räkning på 1 200 kr också. Denna var dock en 2 månaders forbrukning, så det gör det ju lite lättare att hantera iallafall.
 
 
 
 

Alex har fått sig en gåstol

Och så här roligt hade han i den direkt han provade den :
 
 
 
Eftersom han fortfarande bara är 5 månader och därfor lite för liten för att använda gåstolen på riktigt, får den agera leksak och användas i kortare stunder åt gången. Men han tycker den är helfestlig och vi hittade den på en second hand affär för ringa 190 kronor, så det känns som ett bra inköp :) Den har roliga knappar och gör massa ljud och melodier, så den ger nog bra stimulans för fjunet :)
 
 

Nu är det jul här i vårt hus!

Idag har vi julpyntat här hemma hos oss! :) Äntligen kan man börja längta till julen på riktigt :) Julpyntet består än så länge bara av en julgran, två julprydnader och två ljus. Men det här är vår första riktiga jul tillsammans som en familj, så vi har varit tvugna att köpa allt julpynt from scratch. Jag gissar att julpyntet kommer att öka år för år :) Men jag har ändå tänkt att inhandla en adventsljusstake ( elektrisk) och en julstjärna på Ikea när vi far dit näst nästa vecka. Då ska det även inhandlas julskinka och julmust, som jag tror att de ska sälja där. Det ska de iallafall enligt deras hemsida för Ikea Osaka, så det är väl bara att hålla tummarna! Om vi kommer dit och upptäcker att de INTE säljer julskinka och julmust, ja, då kommer Annika att fälla ett par krokodiltårar ;)
 
Sen när paketet från mammut och systrarna kommer någon gång i nästa vecka hoppas jag på att kunna brygga mig en gooood laddning glögg ocksa :) Och baka lussebullar med fjunet. ( rättelse - baka lussebullar och försöka hålla fjunet på gott humör under tiden. Kanske måste be min nya bästis Chuggington om hjälp? )
 
Aaaaanyway, jag knäppte några halvtaskiga bilder pa julmyset här hemma bara för att jag tyckte det var så roligt :)
 
Myspys
 
 
 
Jag ar andå riktigt nojd med min alldeles forsta, egna, julgran! :)
 
 
 
 
 
 
 
     
 

RSS 2.0